A XVIII - a Conferință Națională de Neonatologie
Alba Iulia, 24-26 Septembrie, 2015

Date de retinut

NOU
15 august 2015
Data limită de trimitere a rezumatelor

17 iulie 2015
Înregistrare cu taxă redusă

3 august 2015
Data limită pentru rezervare cazare

3 august 2015
Data limită pentru asigurarea materialelor conferinţei

Descarca programul final al evenimentului
În atenţia autorilor lucrărilor care urmează să fie prezentate la cea de-a XVIII-a Conferinţă de Neonatologie de la Alba Iulia, din 24-26 septembrie 2015

Stimați colegi,

Vă rugăm să consultaţi programul final al celei de-a XVIII-a Conferinţe de Neonatologie care va avea loc în perioada 24-26 septembrie la Alba Iulia.

Pentru buna desfăşurare a lucrărilor şi pentru a putea oferi tuturor participanţilor ocazia de a-şi prezenta posterele pregătite vă rugăm insistent să respectaţi programarea şi timpul alocat prezentărilor dvs.

De asemenea, la fel ca şi în anii trecuţi, din respect pentru participanţii din străinătate vă rugăm să aduceţi cu dvs., în format electronic, prezentarea dvs. acceptata ca prezentare orală sau poster atât în limba română cât şi în limba engleză, cele două prezentări power-point urmând a fi proiectate în acelaşi timp, pe două ecrane separate.

Vă reamintim că prezentarea posterelor se face, la fel ca şi în anii trecuţi, oral, sub formă de prezentare power point care trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • maxim 6 slide-uri cu următoarea structură: slide 1 - titlu, autori, instituţia; slide 2 - material şi metodă; slide 3,4 şi 5 - rezultate şi discuţii; slide 6 - concluzii
  • respectarea a maxim 6 minute de prezentare orală propriu-zisă, cu 1 minut rămas pentru întrebări.

Cu speranţa unei reîntâniri reuşite, vă aşteptăm cu drag la Alba Iulia!
Comitetului Ştiinţific de Organizare a Conferinţei

Descarca programul final (format PDF)

A XVIII - a Conferință Națională de Neonatologie

Alba Iulia, 24-26 Septembrie, 2015

  • Asociaţia de Neonatologie din România
  • Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Facultatea de Medicină
  • Colegiul Medicilor Sibiu
  • Consiliul Judeţean Alba Iulia
  • Primăria Alba Iulia
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Dragi colegi, prieteni şi colaboratori,

Evoluţia neonatologiei a fost una spectaculară în ultimele decenii în întreaga lume şi aceasta a condus la ameliorarea substanţială a supravieţuirii şi calităţii vieţii nou-născuţilor.

Cele mai mari progrese sunt cele înregistrate în managementul prematurilor cu greutate extrem de mică la naştere, sub 1000g. Există însă o categorie de prematuri care, în ultimii zece ani, a necesitat şi necesită în continuare îngrijiri speciale în ciuda aparenţei de normalitate. Este vorba despre prematurul târziu, cu vârstă de gestaţie cuprinsă între 34-36 de săptămâni. Aceştia au fost mult timp asimilaţi şi trataţi ca nişte versiuni mai mici ale nou-născutului la termen. Realitatea ultimilor ani dovedeşte că această abordare nu este una corectă. Înţelegem tot mai mult că ultimele şase săptămâni de sarcină reprezintă o perioadă critică pentru dezvoltarea tuturor organelor şi sistemelor dar mai ales a creierului şi plămânilor. Odată cu creşterea considerabilă a incidenţei acestei categorii de prematuri, ştim că este vorba despre copii imaturi din punct de vedere al dezvoltării şi care pun probleme multiple, complexe - respiratorii, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, infecţii, dificultăţi de alimentaţie. Mortalitatea acestor prematuri atinge cifre de trei-patru ori mai mari faţă de cea a nou-născuţilor la termen iar prognosticul pe termen îndelungat – cu incidenţă crescută a anomaliilor neurodezvoltării – sugerează nevoia reconsiderării modului de abordare şi urmărire a acestei categorii de nounăscuţi.

O abordare mai atentă şi mai sistematică, chiar multidisciplinară, a îngrijirii prematurului mare pare a fi calea de urmat pentru a ameliora viitorul acestor copii. Aceasta şi în contextul incidenţei tot mai crescute a naşterilor la 34-36 de săptămâni în ultimii ani şi în România.

Din aceste considerente, tema aleasă în acest an pentru cea de-a XVIII-a Conferinţă Naţională de Neonatologie este „Prematurul târziu”.